İÜHF'de Sınavlardan Nasıl Geçilir - Buket Abanoz | Manşet - Şubat 2013

Administrator tarafından yazıldı. Aktif .

İSTANBUL HUKUK'TA SINAVLARDAN NASIL GEÇİLİR?

Vize/final tarihleri açıklanır ve biz ne olduğunu bile anlamadan hayatımızın 'stop' tuşuna basılır. Ardından kitap, ses kaydı, ders notu, pratik ne bulduysak toparlar; otururuz masaya. Masadaki onca kitap, not, pratik, kanun etrafımızı sarıverir ve biz sandalyemizde küçüldükçe küçülür, ne yapacağımızı bilemez hale geliriz. Çalıştığımız her sayfa sonunda; kaç sayfa bitirmişiz, kaç sayfa kalmış, bu hızla devam edersek kaç günde bitirebiliriz hesabı yapar dururuz. Sınav günü geldiğinde konuları bitirebilmişsek kendimizi şanslı sayar, son dakika tüyoları almak üzere fakültenin yolunu tutarız. Sınav kimi zaman beklediğimiz gibi olsa da çoğu zaman 'öngöremezlik' kuralı işler ve onca konu içinden hoca tam da gidip 'o' konuyu sorar. Ve 'o' konu bizim çalışmadığımız yahut çalışıp da üzerinde durmadığınız konu olur.

İşte bu yazıyı kaleme almamın sebebi; tüm bunları yaşayıp, kendimce bir çözüm getirmiş olmamdır. Bu yazıdaki amacım hukuk fakültesi nasıl bitirilir öğretmek değil, sadece herhangi bir meselede kendi çalışma metodumun nasıl olduğunu izah etmektir. Zira nasihat vermeye kalkışmak haddim olmadığı gibi böyle bir iddiam da yoktur. Amacım 4 yıldır edindiğim tecrübeyle sınavlara nasıl çalıştığımı, benim epeyce faydasını gördüğüm metotların neler olduğunu size de açıklamaktır. Böylece dileyen olursa, mantıklı bulduklarını uygulayarak faydalanabilir.

Bu girizgâhtan sonra şunu da söylemeliyim ki; kanunların sayıca çok olması intizamı sağlamaz; önemli olan kanunlara sıkı sıkıya uyulmasıdır. Dolayısıyla kendime bir yığın kural koymak yerine, aşağıda okuyacağınız 4 kuralın bana yeteceğine inandım ve çözülmesi gereken her meselede bu kuralları uyguladım:

1. Sınav sorumluluğundaki yahut inceleyeceğim herhangi bir konuyu gerektiği kadar parçalara bölmek ve hiç bir konu açıkta kalmayacak şekilde bütün konuları okumak. Okuduklarımı birbiri ardına gelecek şekilde bir düzen dâhilinde zihnimde kodlamak.

2. Çalıştığım konuları tablo yahut karşılaştırma şeklinde sistematize ederek, bir-iki sayfadan oluşan adeta bir kroki hazırlamak. Böylece elimde 500-600 sayfalık kitabın ne tam bir özeti ne de sadece içindekiler bölümünden ibaret olan ancak baktığımda bana konunun ayrıntılarını hatırlatan genel bir taslak tutuyor olurum.

3. Bir kanunu, kuralı ezberlemeye çalışmak yerine onun varoluş sebebini öğrenmek. Özellikle bu husus hukuk fakültesinde önem arz ediyor. Zira tek tek kanun maddelerini ve cümlelerini ezberlemek bir işe yaramaz. Kanunlar gelir, geçer, değişir ve biz beynimizin geri dönüşüm kutusunu doldur-boşalt yapar, dururuz. Bu hususu idrak etmeme, çok sevdiğim ve saydığım hocam Sayın Aydın Gülan vesile olmuştur. Böylece bize kanunu peşin peşin doğru kabul etmek yerine onu muhakeme etmeyi, değerlendirmeyi ve olanı değil olması gerekeni düşündürmeyi öğretmiştir.

4. Ayrıntıda kaybolmayıp esası anlamaya çalışmak ve geneli gözden geçirmek. Bunun için de kitabın yıl içerisinde okunabileceğini ancak sınava az bir zaman kala kitaptan okunmaması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de daha önce kitaptan hiç okumadıysanız neresi önemli neresi değil anlayamaz ve sayfalarda kaybolup, çıkmaza girebilirsiniz. Son olarak konunun geneline hâkim olmaya çalışmak önemlidir. Çalışma bittiğinde, konuya tabiri caizse bir haritaya bakar gibi yukarıdan bakabiliyor olmak gerekir.

Buket Abanoz

Paylaş

Online dergiler Online dergiler