Ben Büyüyünce 'Babam' Olacağım

Said Doğrul tarafından yazıldı. Aktif .

  

Her oğul babasının sırrıdır. [1]

Hiç babanızın gençlik fotoğraflarına baktınız mı?

Simanıza sinmiş silueti, suretinize sirayet etmiş o surat ifadesini incelediniz mi? Göze aşina dudak kıvrımını fark edip, alnınıza benzer çentiklerden çektiniz mi?

Fotoğraf karesi ile üç boyutlu resim arasındaki 77 farka kafa yormayın; ne şakaklarına kar yağdı, ne de saçlarını değirmende ağarttı. Bizden 20-30 yıl önce erken kalkıp, yol almasıdır kıssanın hissesi.

Peki size bilet gönderseydi gider miydiniz? İspanyol paça pantolonlu, kavanoz cam gözlüklü bir yabancıya misafir olur muydunuz? Balıkçı yaka kazağının üstüne yakıştırılmış ekose ceketiyle sizi memleketinizin terminalinde karşılasaydı, annenizin o delikanlıya neden âşık olduğunu anlar mıydınız?

Efsanevi Back To The Future serisinin senaristi Bob Gale de, hayalhanesinde bu soruya çay ısmarlarken, kalemi kıtlama yapıp başlamış filmi yazmaya: Babamın gençlik döneminde arkadaşı olsaydım, neler gerçekleşirdi?

Dublorsüz oynamak isterdim sanırım öyle bir senaryoda; Tarık Akan modeli saçlarıyla, hayranlık peruğu takmış hasedimi tarayan o yakışıklı adamın karşısına oturmak ve koyu bir muhabbete dalmak isterdim.

Hüzün veya sevinçlerini, müphem yahut müstehzi bir tebessüm olmadan dinlemek; hatıralarına geçmiş zaman kipi karışmadan şahit olmak isterdim.

Siyah-beyaz kağıtların üzerinden değil, karakterinin tüm rengiyle onu tanımak ve nasıl bir oğul tahayyül ettiğini sormak isterdim.

Geleceğe dair düşlerini bir yere not edip, gerçekleştirmek isterdim.

*

Beni salıncakta sallayan elleri kırışmış veya uzaktan kollayan gözleri yakın gözlüğüne muhtaç düşmüş olsa da bilirim ki O; güvenin işaret sıfatı, huzurun gizli öznesi ve olgunluğun özel adıdır. O’nu bu satırlarda anlatmaya çalışıp, zamir olarak kullanmak bile anlatım bozukluğu.

İleride belki ben de baba olacağım, fakat kararımı çocukken vermiştim: Ben büyüyünce 'babam' olacağım.


[1] Arap Atasözü

 

Yazar Hakkında

Said Doğrul

Said Doğrul

İlk ve orta öğrenimini, gözünü açtığı şehirde tamamladı. Hukuk okumak üzere Bursa akvaryumundan İstanbul deryasına kulaç attı. Bir müddet tiyatro ile oyalandı, üç-beş kısa filmimsi çekti. İstanbul Üniversitesi Kamu Hukuku yüksek lisans programında temaşager, aynı kurumda Sosyoloji lisans talebesi. Sıfat değil, eylem olarak ‘yazar’lığını, editörlüğünü de yaptığı Fikir Adası e-dergisinin yanı sıra, sair süreli yayınlarda sürdürüyor. Şu an ise uzak ülkelerde, davulun sesinin geldiği yeri bulmaya çalışıyor. İleride cennetlik olmak istiyor.

 

Kafa Kâğıdı:       |  

Online dergiler Online dergiler