Garip Zamanlardan Gereksiz Bir Hikaye | Musa Kama

İskele Editörü tarafından yazıldı. Aktif .

GARİP ZAMANLARDAN GEREKSİZ BİR HİKAYE

Bir gazete manşeti gördüm geçenlerde; Münevver’in geri dönmeyeceğini, ama katilinin on sene kadar sonra özgür kalacağını ifade ediyordu. Başlıktan ziyadesini okumadım ama haberin verilişinde bir “adaletsizliktir bu” havası vardı. Evet, bir insanın canını alan bir başka insana ne ceza verilmeliydi... Sonuçta bir insanın yaşama hakkı elinden alınmıştı; ama benim merak ettiğim bir cana kıymanın bedelinin sorgulanması adına neden bu olayın seçilmiş olduğu idi.

Etiler cinayeti diyorlardı bir ara, Münevver isimli bir kızçeyi testere ile doğramış insan kisvesi altında ki canavarın biri. Edilecek çok söz var veya susmak lazım; çok da konuşulacak bir şey değildir belki. Ama madem başladık konuşmaya, hatırlıyorum da bir sürek avına dönüşmüştü olay. Haber bültenlerinde gün  sayıyorlardı katilin şu kadar gündür kayıp olduğuna dair. Onlarca teori üretiliyordu, failin nerede olduğuna ilişkin. Ve bence haddinden fazla uzatılmıştı, şimdi sordum Google hazretlerine, 197 gün sonra yakalanmış bahsi geçen kişi. Bu süre içinde ve sonrasında defeatle  işlenmişti bu konu. Amacım ortadaki vahim tabloyu basitleştirmek veya bir taraf tutmak değil nihayetinde; ama birkaç soru takılmıştı kafama o dönemde. Şimdi geriye dönüp baktığımda hala sorulması gereken sorular bence.

Öldürülen ilk masum insan değil elbet; ama niye bu kadar gündemimizde kalmıştı bu olay? Sonuçta tüketim çağında yaşıyoruz. Her şeyi o kadar hızlı tüketiyoruz ki çoğu kez hızına yetişemiyoruz yaşanan onca şeyin. İnsanlar mı teveccüh etmişti bu hikâyeye! Veya basın mı zorlamıştı bunu?

Neydi bu olayı farklı kılan; hadisenin Etiler’de gerçekleşmesi. Kızçenin adı da Münevver. Oralara pek uygun bir isim değildi elbet; ama oraların insanı idi. ‘Oralar’ artık nasıl bir ifade şekli ise. Aileler normalden biraz zengindi ya da emin değilim. Anlatmıştı gazetelerimiz, haber bültenlerimiz. Hatırlayanlar olacaktır. Olayın gerçekleşme şekli de farklı idi, fazlası ile canice. Saw filmi vardı, yahu bak onun da en son kaçıncı filmi çekildi hatırlamıyorum, bu tarz şeyler ihtiva ediyordu. Bu sefer arama motoru yardımlı bir bilgi de eklemek istemiyorum. Neyse ben o filmi hatırlıyorum testereli falan, belki daha başkaları da vardır. Onlardan birine benzediği için mi acaba? Bir kurgunun gerçek hayata izdüşümü falan mıydı ki? Her sene Münevver gibi onlarca kızçe, Münevver gibi olmasa da, eller tarafından değil; kendi ailelerinden kandaşları tarafından muhtemeldir ki, tek kurşunla infaz edilirken ve bunların birçoğu kayıtlara utanmazca silah temizlerken kazara ateş aldı gibi sebeplerle geçerken, bu masum insanın o ‘diğer’ masumlardan farkı neydi ki? Tamam, o haberleri de üçüncü sayfaları doldurmak adına rutin olarak kullanırdı sevgili gazetecilerimiz. Ama o olayların tek günlük olması da şüphesiz benim anlayamayacağım bir şeydi.

Sahi Münevver’in onca kızçeden farkı neydi?

 

Musa Kama

Paylaş

Yazar Hakkında

İskele Editörü

Online dergiler Online dergiler