Bu Şehir | Feride Özge Çaylak

İskele Editörü tarafından yazıldı. Aktif .

BU ŞEHİR

Ayrılmak zordur bu şehirden. Gidebilirsin uzaklaşabilirsin ama ya bir parça bırakırsın kendinden ya da bir parça alırsın bu şehirden. Taşından mıdır toprağından mıdır bilinmez seni kendine getirir ya da kendinden götürür. Bilinmez orası…

Güzelliği şairlerin mısralarına nakış nakış işlenmiştir adeta. Şarkılarda bahsedilir, içi acıtan nağmelerle bilhassa.

Her mevsimi ayrı bir güzeldir bu şehrin. Baharda boğazın iki tarafı erguvanlarla süslenir. Taçlanır adeta rengarenk çiçeklerle. Hani zaten güzeldir de güzelliğine güzellik katar böylece. Ayrılmak sanki daha da zorlaşır baharda. Capcanlı hayatı bırakıp gitmenin üzüntüsü çöker insanın içine. Koyar içine gidenin de gitmek zorunda kalmıştır istenilerek gidilmez bu şehirden öyle.

Kış aylarında ayrı güzeldir bu şehir. Sert soğuğu yoktur. İnsanın içini titretir soğuğu ama titretip kendine getiren cinstendir bu soğuk. Bembeyaz örtüye bürünürde, gelin gibi süzülür şehrin sokaklarında kar taneleri. Terk edilmez bu şehrin güzelliği gidersen de işte sızlatır yüreği.

Sonbaharda ayrıdır yaprakların düşüşü sanki. Yıldız parkı ayrı güzel olur, Beykoz ayrı bir güzeldir bu mevsimde. Yaprakların kuruduğu zaman çıkardığı çıtır çıtır sesler bile ayrı bir makam olur bu şehrin ahenginde.

Yazları boğaz, sahiller ayrı bir aşka gelir. Cıvıl cıvıl olur her yer. Çimlerdeki yerini alır aileler. Kahkahalar sokaklarını süsler. İstiklal daha bir canlıdır artık. Turistlerde bunu bilirler ya akın akın şehre gelirler. Sultanahmet’te, Süleymaniye’de yazın coşkusuyla mıdır nedir daha bir şahlanır ezan sesleri daha yüksek bir makamla yankılanır minarelerde ‘ Allahu Ekber’ nidaları. Diriltirde bu ses gönülleri daha bir iştiyakla olur bizlerin ibadeti.

Bahanedir aslında tüm mevsimler. Bırakıp gitmek bu şehri değildir akıl karı. Her şey sanki ayrıdır da ya da anlam katar şehrin insanları. Anlam katmamakta olmaz bunca güzellikten sonra. Bu kadar çok ismi pelesenk olmuşsa dillere. Vardır bir sihri.

Herkes bilir bu şehri. Tüm dünyanın dilindedir güzelliği. Yaşayanlar bilir bu güzelliğin değerini, yaşamayanlarda öğrenir elbet bu kıymeti.

Gidilecekse bile İstanbul’dan dönüşünü düşünür zihinler, ayrılık kelimesini bu şehrin insanları atmışlardır dillerinden. Tek bir şey vardır ayrılık olmuşsa eğer, vuslattır bundan sonra yegâne beklenen…

 

Feride Özge Çaylak

Paylaş


     Feride Özge Çaylak'ın Eski Yazıları

Yazar Hakkında

İskele Editörü

Online dergiler Online dergiler