2023 Türkiye'si - Ahmet Eren | Makaleler - Ocak 2011

Administrator tarafından yazıldı. Aktif .

2023 TÜRKİYE’Sİ

Son olarak “BRIC öldü” başlıklı yazıyı okuduğumda şaşırdım. Gelişmekte olan ülkelerin en başında gelen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in oluşturmuş olduğu ve “BRIC” ülkeleri olarak telaffuz edilen ülkelerin modası geçmeye başlamış. Amerika’nın en büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs’ın yatırım kolu, az gelişmiş ülkelere yatırım yapılabilmesi için fon oluşturacak. Bu ülkeler arasına Türkiye’yi de dâhil etmişler…

Türkiye ekonomisi gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Bu büyümesinin altında yatan birçok etken var. Tarihi boyunca yaşamış olduğu kriz günlerinden ciddi anlamda ders çıkarmış olmasının bunda payı büyük. Zira, 2008 yılında yaşanan krizde bunu doğrular nitelikteydi. Geçmiş dönemlerde yaşanan krizler sonucunda, bankacılık sistemini sağlamlaştırmış ve düzene sokmuştu. Geçmişte yaşanıp öğrenilen durumlar neticesinde şimdi ayakları yere daha sağlam basıyor.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ulaşılması planlanan hedeflerde, Dünya’nın en büyük 10 ekonomisi içerisine girmekte hedefleniyor. Bu başarıyı yakalamak için atılacak birçok adım var. Bu başarıyı yakalayabilmemiz için atılması gereken adımların bir kısmını analiz etmeye çalışalım.

Öncelik olarak ihracat safhasının genişletilmesi gerekiyor. Bunu nasıl başarabiliriz? Ülkemizin doğal kaynaklar bakımından çok zengin olması daha ortaokuldan bu yana bize öğretiliyor. Peki madem ki bu kadar zenginiz doğal kaynak bakımından, neden hala bu kaynakları kullanmıyoruz? Çünkü işleyemiyoruz… Çıkartılan doğal kaynak ihraç ediliyor, başka bir ülkeye ve burada ham madde olarak gelen doğal kaynak işlenip ürün haline getiriliyor. Daha sonrasında ise ihraç ettiğimiz doğal kaynağı çok daha fazla ücretle ithal ediyoruz. Bu durum size de acı gelmiyor mu? Doğal kaynaklarımızı kullanmayı örensek, ham maddeyi ihraç etmeyip kendimiz işler, ürünü ihraç ederiz. Ekonomimize büyük bir katkısı olacak, küçük bir örnekti sadece bu.

Diğer yandan cennet vatan olarak nitelendirdiğimiz ülkemizin turistik olanaklarından ne derece yararlanıyoruz?  Açıkçası ben hiç memnun değilim. Ülkemizi tanıtmak için uğraşsak, ülkede ki herkes kazanır aynı zamanda ülkemizde kazanır. Ama 100’üncü yıla göre yapılan hesaplarda, daha çok turizm geliri ve dünyanın turizm alanında da konuştuğu ülkeler arasına girmek var. Bunu başarabilmemiz için yukarıda da bahsetmiş olduğum reklam ve tanıtım yapmamız şart. Günümüzde hızla büyüyen THY(Türk Hava Yolları) ülkemizi tanıtmayı azda olsa başarıyor. Dünyaca ünlü isimlerin ve takımların ana sponsorluğunu almış bir şirket haline geldi THY. Bu başarısı ve büyümesi, ülkemizin tanıtımına yardımcı oluyor.

Konut sektöründe ileri düzeydeyiz. Zira, dünya çapında bakıldığında birçok ülkede, ülkemiz inşaatçılarının projeleri göze çarpıyor. Konut sektörünü sadece inşaat olarak ele almamak gerekiyor. Konut, altında birçok meslek kolunu canlandırıyor. Kendi evinizden örnek alabilirsiniz mesela, çok fazla küçük işleri vardır kaba inşaattan sonra. Konut sektörü hiçbir zaman sona ermeyecek bir sektördür. Çünkü doğum oranı, ölüm oranından fazla olan bir ülkede yaşıyoruz. Bunun dışında dünya ortalamasına bakıldığında, yine doğum oranının daha üstün geldiğini görüyoruz. Her gün yeni bir konuta ihtiyaç oluyor. Bu yüzden konut, kazandıran bir sektör ve canlı olacak sektördür. Dünya üzerinde Türk şirketlerine verilen proje her geçen gün artıyor. Bu ülkemize yararı olan bir durumdur…

2023 Türkiye’si, en büyük 10 ekonomi içerisine gireceğine ben inanıyorum. Ya siz?

Ahmet Eren

Paylaş


     Ahmet Eren’in Eski Yazıları

Online dergiler Online dergiler