Rüzgar Gibi Geçen Bir Gençlik Kongresi

Esra Matur tarafından yazıldı. Aktif .

 

Dünya üzerinde; aynı öğle yemeğini muhafazakâr bir Müslüman, ailesi komünistken kendisi liberal olduğunu söyleyen bir Portekizli ve ‘ben mutluluğu arayan gezgin bir artistim’ deyip üstüne üstlük Arjantinli olup futboldan nefret eden bir sanatçı, dahası Vietnamlı bir öğrenci olup Amerika'da yaşayan birbirinden tamamen farklı bu dört kişiyle çoğunlukla kahkahaların duyulduğu bir masada hep beraber yiyebileceğiniz çok fazla yer yoktur eminim

İşte, Dünya Gençlik Kongresi nedir derseniz, size bu fırsatı sunan yerdir derim

Bu yıl 5.si düzenlenen gençlik kongresinin ev sahipliğini Türkiye yaptı. Bense şimdi; 140 farklı ülkeden 1500'ü aşkın sayıda delegenin katıldığı bu dev organizasyonda görevli olmak ayrıcalığını tatmanın haklı gururunu yaşıyorum. 2 hafta boyunca devam eden organizasyondan arda kalanları kısmen de olsa sizinle paylaşmak istiyorum.

Organizasyonumuz için ana-merkez olarak Yıldız Teknik Üniversitesinin Davutpaşa Kampüsü kullanıldı. Konaklamanın şehir merkezinden biraz uzak olmasından ötürü ara ara şikayetvari mırıltılar duysak da, kampüsün geniş bir alana yayılması ve bununla beraber gün içinde kampüs içi ulaşım için ücretsiz kullanıma açık shuttle'ların olması, ayrıca konakladığımız kampüs yurtlarının yepyeni (sıfır) olması gibi güzellikler, kongre bitiminde YTÜ yetkililerine teşekkürü bize borç bildirdi

Her gününün dopdolu geçtiği organizasyonda delegelere verilmesi planlanan asıl mesaj "imece"ydi… Türk kültürünün izini taşıyan bu kavramı; Kanadalı, Filipinli, İngiliz, Fransız, Afrikalı ve daha birçok milletten arkadaşımla hep beraber yaşayarak öğrendik..

Nasıl mı?

"İmece"yi, "eylem projeleri"mizle eyleme dökerek...

Peki neydi bu projeler?

Aslında kongrenin temeliydi diyebileceğim kadar ehemmiyetli gördüğüm, Dünya Gençlik Kongrelerini ortaya çıkartan "gençliği cesaretlendirme ve toplum içindeki yenilikler adına aktif roller aldırma" fikrinin hayat bulduğu projelerdi.

Birbirinden farklı 30'u aşkın projenin yer aldığı kongrede, ben ve grubum eylemimizi gerçekleştirmek için Yalova'ya giden ekiptik.

3 gece, 4gün süren projede hayatımın en renkli ve unutulamaz anlarını yaşadım.

Mısır'lı arkadaşım Menna'yla tarlalarda imece usulü domates topladık.

Aynı tarlalarda WC bulamayan Portekizli Pedro için uygun bir "ağaç arkası" aradık.

Yalova'nın şahane diyebileceğim çok sayıda doğal güzelliklerinden sadece biri olan "Sudöken" şelalesinde, bazılarının ilk defa bir şelale gördüğü grubumla beraber gayet soğuk ve tehlikeli olan sulara daldık.

Ve sonrasında, elimizde geri dönüşüm poşetleriyle doğal güzellikleri korumak adına şelalenin neredeyse çöplüğe dönmüş olan çevresini yine imece usulü temizledik.

Meksikalı Gabriela'yla, boş bira şişeleri topladık.

Öğle yemeğinde yine grubumla beraber, Yalova'nın Güney köyüne misafir olduk... Pilav üstü kuru yedik...  Kısa süre önce tarladan koparılıp önümüze konan acı biberlerden denedik.

Hereke atölyelerinde, halının nasıl dokunduğunu öğrendik. Taylandlı Supatchaya'nın hereke halısında ilmekler atabildiğini gördük.

Bunların yanında yepyeni kelimeler de öğrendik. Grubumuzun favori deyimi "bayıldım!", şimdi her yerde kullanılır oldu: "bayıldım this food!”, “bayıldım yalova!"

Ve aslında kongre süresince hepimizin aklında aynı fikir dönüp durdu. Bizler farklı ülke ve kültürlerden kopup gelen 20 küsur genç, iki hafta boyunca ortak bir yaşamı paylaştık. Mutlu iki hafta geçirdik. Biz bunu başarabildiysek, geri kalanlar da yapabilirdi; yapmalıydı!

Birbirimizle bağlantıları koparmamak adına söz verdik. Ve bir sonraki dünya gençlik kongresine katılmak için her şeyi yapmaya da.

Grubumuz bir aileydi ve ismi de "Leblebi Family"di.

Şimdilerde kongreden bana kalan çok şey var. Bunlar, dünyanın dört bir yanına yayılmış arkadaşlıklar ve Leblebi ailesi.

Yazımı sonlandırırken favori deyimimizle veda etmek istiyorum şimdi.

Bayıldım World Youth Congress!

Bayıldım Leblebi Family!

Yazar Hakkında

Esra Matur

Esra Matur

1991 yılında, Üsküdar'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdi. Dört seneyi aşkın süredir Boğaziçi Yöneticiler vakfı (BYV) üyesi olan Matur, 2010 yılı itibariyle İBB Gençlik Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nda Avrupa ve Ortadoğu temelli sosyo-kültürel çalışmalarına devam ediyor. 

 

 

 

Kafa Kâğıdı:       

Online dergiler Online dergiler