Avrupa'ya Kalkan Gençlik Treni | Engin Özkan

İskele Editörü tarafından yazıldı. Aktif .

 

AVRUPA BİR SIRT ÇANTASINA SIĞAR MI?

Interrail... Gençlik döneminin en amansız kış günlerinde arkadaş grubuyla en ince ayrıntısına kadar planlanan ancak yıllar geçse bile gerçekleştirilemeyen bir nevi ulaşılmaz nokta; Nirvana.                                                           

Tecrübelerimin bana yaptırdığı tanım bu.

Vikipedi ise olaya şu bakış açısıyla yaklaşmış: ''Interrail; belirli bir süre için kapsadığı ülke(ler)de, 2.sınıf tüm trenlere ücret ödemeden ve yer ayırtmadan binebilme imkânını sağlayan özel tren biletidir.''            

Interrail size, eğer 26 yaşınızdan küçükseniz, Avrupa'yı gezmek konusunda en ucuz imkânlardan birini sunar. Fakat sizden de bazı şartlar ister;           

*Global ve Tek-Ülke seyahat seçeneklerini sunar ve Interrail bileti alabilmek için kapsam dâhilindeki ülkelerden birinde veya komşusunda 6 ay yaşamış olmak koşulu vardır.           

*Bilet sizin kendi ülkenizdeki seyahatlerinizde geçersizdir.         

*Türkiye'de Interrail bileti Ankara ve İstanbul (Sirkeci) TCDD gar müdürlüklerinde satılmaktadır. Ayrıca satış konusunda bazı ilgili acenteler de vardır.          

*Bilet fiyatları yaşa, gidilecek ülkeye, bilet süresine göre değişmektedir. En ucuzuna sahip olmak için 26 yaşını geçmeden gitmekte fayda var.   

*Biletlerin sadece 2.sınıf trenler içindir. Diğer trenleri ve trende yatak vs.'yi karşılamaz. Onlar için supplement denilen ekstra ücret ödenir.

 

GLOBAL BİLET

Kendi ülkeniz haricindeki neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde(interrail kapsamında olanlar) geçerli olan bilettir. Eğer meraklı ve dayanıklı biriyseniz bu biletle bir ayda neredeyse tüm Avrupa'yı turlayabilirsiniz.

TEK ÜLKE BİLETİ

Bu bilet tek ülkeyi kapsar. Ülkeler bölgelere ayrılmış ve fiyat aralığı da ona göre belirlenmiştir.

                1.Bölge Ülkeleri

                Fransa-Almanya-İngiltere-İrlanda-Norveç-İsveç

                2.Bölge Ülkeleri

                Avusturya-Benelux-Finlandiya-Yunanistan*-İtalya-İspanya-İsviçre

               3.Bölge Ülkeleri

                Hırvatistan-Danimarka-Yunanistan-Macaristan-Polonya-Portekiz-Romanya

                4.Bölge Ülkeleri

                Bulgaristan-Çek Cumhuriyeti-Makedonya-Sırbistan-Slovakya-Slovenya-Türkiye*

                  *Yunanistan Plus bileti Yunanistan-İtalya arası gemi yolculuğunu da kapsar.

                  *Türkiye için; En ucuz bilet 4.bölge ülkelerinden başlar ve 1. bölgeye doğru bilet fiyatları artar.

                  *Fiyatlar euro cinsindendir. Ancak reel kura bakarak aldanmayınız. TCDD deki sabit kur geçerlidir.

 

Yolculuğu tamamıyla Interrail biletiyle kurtarabileceğinizi sanmayın öncelikle. Yollarda ihtiyaç duyarak ya da bilmeyerek bir şekilde supplement ödemek zorunda kalacaksınız.

Gidenlerin tavsiyesi sadece bu iş için bile yanınızda 150-200 euro para bulunmasıdır.

Mutlaka yanınızda tulum vb bulundurun.3-5 Euro’nun hesabını yaptığınız ya da trenleri kaçırdığınız günlerde garda, parkta, bahçede uyumak için birebirdir. Ayrıca bu nedenle de kız arkadaşınızı ya da eşinizi alıp gidebileceğiniz bir yer değildir ona göre.

Yanınızda çalınmayacağından emin olduğunuz bir yerde nakit para bulundurun. Kesinlikle ATM’lere güvenmeyin.

Interrail hayal ettiğiniz gibi her ülkenin en özel yerlerinde yemek yiyebileceğiniz, bol bol hediyeler alabileceğiniz, en güzel yerlerde konaklayabileceğiniz bir seyahat türü değildir. Çok isterseniz bunlar gerçekleşir ancak masrafınızda bir o kadar artar.

Dayanıksız biriyseniz kesinlikle tercih etmeyin. Seyahat sırasında çok sıkıntı çekeceksiniz. Ve çekilen o kadar sıkıntıya rağmen bittiğinde çok güzel anılara sahip olacaksınız. Yanınızda kamera bulunsun, günlük tutun. Sonra çok ihtiyacınız olacak.

Zaman ve para ayırın kendinize. Alın elinize haritanızı, sırtınıza çantanızı. Monotonluktan kurtulup bilinmeze doğru yola çıkın. Nereye gideceğinize bile yola çıktıktan sonra karar verin. Avrupa’nın altını üstüne getirin...              

                              

 Paylaş

Yazar Hakkında

İskele Editörü

Online dergiler Online dergiler