Besmele

Aykut Purde tarafından yazıldı. Aktif .

 

"Besmele her hayrın başıdır."

İnanan için her şeyin başladığı, sözün bittiği yer. Hiç farkında olmadan gün içinde onlarca, belki yüzlerce kez besmele çekiyoruz, hattâ çoğu zaman kendi adıma gün içinde Allah'ı hatırladığım yegâne anlar oluyor bu farkında olmadan çekilen besmeleler; ama kaç kere bunun ne anlama geldiğini düşünüyoruz?

Besmele, inanan için sığınılacak en güvenilir limana giden bir gemi gibi.

Düşünsenize yapayalnızsınız, belki çok büyük acılar çekiyorsunuz, bir yakınınızı kaybettiniz ya da günümüz toplumunun dejenere gençliğinin en büyük derdi olan 3 günlük "sevgiliden" ayrılma sendromu yaşıyorsunuz; belki derdinizi kimseye anlatamıyorsunuz, belki anlatıyor gönlünüzü avutamıyorsunuz.

Besmele bize Allah'ı hatırlatıyor öncelikle, ne olursa olsun yalnız olamayacağımızı anlıyoruz. O'na güveniyoruz, O'na yalvarıyoruz. Başkasının karşısında güçlü durmaya çalışırken, O'nun huzûrunda bir besmeleyle söze başlıyor ve O'na ne kadar âciz olduğumuzu, dertlerimizle O olmadan aslâ mücâdele edemeyeceğimizi anlatıyoruz. Karşılık beklemeden, sadece kul olduğumuz için her işe, her söze besmeleyle başlıyoruz; çünkü biliyoruz, Allah bize yeter, eğer O bize büyük bir dert veriyorsa şüphesiz ki daha büyük bir ferahlıkla, huzurla bizi mükâfatlandıracaktır.

Sadece bunu bilmek bile inanana büyük bir güç verir, hayatta her şeyin kötü gittiği zamanlarda besmeleyle yepyeni, tertemiz bir sayfa açarız ve besmeleyle açılan bu sayfanın sonunun hayır olacağına hiç şüphemiz olmaz.

Fikir Adası, her şeyin kötü gittiği, çok mutsuz olduğum bir zamanda besmeleyle açtığım yeni sayfam. Candostum Said daha güzel bir zamanda böyle bir teklifle gelemezdi herhâlde. Said kardeşime ve beni kabul eden diğer arkadaşlara bana böyle bir fırsatı verdikleri için müteşekkirim.

Haydi Bismillâh!

Yazar Hakkında

Aykut Purde

Aykut Purde

Online dergiler Online dergiler