Nil Toprakları ve Özlenen Demokrasi

Esra Matur tarafından yazıldı. Aktif .

 

7000 yıllık medeniyetler tarihi geçmişine sahip bir ülkede son zamanlarda yaşanılan gelişmeler ilgimi çekti.

Evet, bahsi geçen ülke: Mısır.

Geçtiğimiz haftalarda parlamento seçimleri için ilk oturumun yapıldığı yer!

Seçim sürecine haftalar varken, o süreçte neler yaşanılacağını gerek bölge halkının, gerekse dünya kamuoyunun az-çok tahmin ettiği, yapılan ilk oturumdan sonra yaşanılanlara bakıldığında ise, tüm o önsezilerin oldukça tutarlı olduğunu gösteren bir tablo sundu Mısır.

Aslında ülkenin çok değil,60 yıllık bir cumhuriyet tarihi var.

Demokrasi adına ise, henüz bir tarihleri olmadığı kanısındayım.

60 yıllık süreci incelediğinizde yalnızca 3 lider isimle karşılaşmanız, hatta fazla derinlere gitmeden son 30 yıla bakmanız halinde yalnız ve yalnız tek bir liderin hüküm sürdüğü bir cumhuriyet(!) tarihiyle karşılaşmanız, sanırım ülkedeki demokrasi anlayışına dair ipuçları veriyor.

El Masri el Yom gazetesi başyazarlarından Nasan Nefa ise bu durumu çok net ifade ediyor: "İstisnasız 30 yıl boyunca tüm seçimleri bir parti kazanıyorsa bu,yolsuzluğun rejim yapısının tamamlayıcı bir parçası haline geldiğini gösterir."

Mısır halkı için üzgünüm...

Çünkü bu 30 yıllık mutlak hâkimiyetin henüz sona ermediği, üstelik aynen devam edeceğine dair sinyalleri, geçtiğimiz Parlamento seçiminde yaşanılanlarla az çok aldılar.

Sergilenen tüm o otoriter ve baskıcı tutumlarla, Mısır demokrasisinde muhalefete yer verilmeyeceği gösterildi.

Şimdiki yerleşik sisteme karşı duran Müslüman Kardeşler gibi belli grupların gördüğü haksız muamelelerle, Mısır halkının özlemini duyduğu bağımsız, adil cumhuriyet hayalleri başka baharlara ertelendi... Çok uzak baharlara!

Dünyanın neresinde olursa olsun, insanların böyle yönetimler altında yaşamak zorunda kalması, vicdanları rahatsız ediyor.

Oy kullanmaya gidilen okullarda gizli kameralara çekilmiş düzenbazlık görüntülerini popüler video sitelerinde kolaylıkla bulup izleyebiliyoruz. Çünkü bahsettiğim videolar oldukça çok sayıda!

Halk boykot edilip, seçme hakkı elinden alınıyor... Hükümet aracılığıyla polisten ve bilimum güvenlikten tam yetki almış birkaç hilekâr adam, oy sandığının başında iktidar partisi için onlarca, ülke genelinde belki yüzlerce, binlerce oy kullanıp, sandıkların içine koyuyorlar!

Ve sonuç tahmin edebileceğiniz gibi 100% iktidar!

Seçimlerin ilk oturumunda yaşanan bu kadar usulsüzlükten sonra, muhalefet kanadındaki Vafd Partisi ve Müslüman Kardeşler Örgütü ikinci oturumdan çekildiklerini beyan ettiler.

Tüm bu gelişmeleri biraz internetten; ama büyük çoğunlukla Mısır'lı arkadaşlarımdan takip ettim.

Onlara sorduğum ilk soru şu olmuştu: "Madem iktidar, bir şekilde seçim sandıklarına müdahale ediyor ve kendi kendine seçim zaferi kazandırıyorsa, neden size ‘parlamento seçimleri’ diye bir gün hazırlıyorlar?"

Soru olağan, cevapsa çok manidardı!

"Dünyanın geri kalanına, ’bakın bu ülkede bir cumhuriyet(!) var!’ izlenimi vermek!

Seçim sürecinde hepsi oldukça gergindi.

Oy kâğıdının üstüne Hüsnü Mübarek için kişisel mesaj bırakan bir arkadaşım var benim! (Mesaj içeriği belki burada paylaşım için uygun olmayabilir!) :)

Bu arada o mesaj yerine ulaşır mı bilmem...

Ama ben onların hissiyatlarına ortak olmak ve tüm bu yaşanan haksızlıkların duyulmasına, bilinmesine bir nebze katkıda bulunmak istedim!

Dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir bölgeden bahsediyoruz. Bu yaşanan çirkinlikler, o toprakların tarihine hiç yakışmıyor, değil mi?

Bir haber sitesinde "Nil topraklarında olmayan demokrasi!" başlıklı bir yazı görmüştüm. Şu anki durumu oldukça iyi ifade diyor bence.

Umarım birgün... Birgün o özlemini kurdukları ama sürekli başka baharlara ertelenen demokrasiye kavuşurlar!

Yazar Hakkında

Esra Matur

Esra Matur

1991 yılında, Üsküdar'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdi. Dört seneyi aşkın süredir Boğaziçi Yöneticiler vakfı (BYV) üyesi olan Matur, 2010 yılı itibariyle İBB Gençlik Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nda Avrupa ve Ortadoğu temelli sosyo-kültürel çalışmalarına devam ediyor. 

 

 

 

Kafa Kâğıdı:       

Online dergiler Online dergiler