Yeşil Bursa'nın Ekonomisi - Ahmet Eren | Makaleler - Ekim 2010

Administrator tarafından yazıldı. Aktif .

YEŞİL BURSA’NIN EKONOMİSİ

Merhaba…

Otomotiv ve yan sanayinin kalbi Bursa. Yeşil Bursa... Liseyi bitirene kadar Bursa’da yaşadım. Bursa’yı tanıdım. Rekabet gücünün çok yüksek olduğu bir şehir Bursa. Tarihi mekânları çok; ama gerekli önem verilmemesinden dolayı bu atmosferden yararlanamamış. Dünya’nın çeşitli ülkelerinde, farklı kültür ve geleneklerin yaşandığı ülkeler var. Tarihi mekânların ilgi çektiği, gezip görmek isteyen pek çok kişi var. İşte u; döviz girdisinden gerektiği kadar yararlanamamış bir şehir Bursa.

2 milyon 551 bin kişi yaşıyor Yeşil Bursa’da. Yeşil dediğime de bakmayın, bu zamanda sadece tanınmış bir ad ile nitelendirilmekten dolayı kullandım yeşili. Kentin %45’i ormanlık alan. Bu oranın büyük çoğunluğunu ise; kış mevsiminde cazibe merkezi olan Uludağ oluşturuyor. Gerek yurtiçinden gelen kafileler, gerek ise yurtdışından gelen kafileler iyi bir parayı Uludağ’da bırakıyor. Kentin ekonomisine can katan bir kanal görünümünde adeta.

Tarihi mekânların çeşitliliğinden söz etmiştim ancak; gerekli önem zamanında verilmemiş. Restore etme çalışmaları hız kazandı; ama insan kendi kendine soruyor; “Niye daha önceden bu ekonomik gelirden yararlanılmamış?” Belki, şimdi sizde düşünüyorsunuzdur…

Devam edelim.                              

İşsizlik oranı %14.7 istihdam oranı %42.1. Kişi başına düşen kamu harcaması 194 lira. Bu rakamlar Türkiye ortalamasının altında. Ekonomik krizden en çok zarar gören sektörlerden biri otomotiv sektörü oldu. Yazımın başında; otomotiv ve yan sanayinin kalbi demiştim. İşte bu nedendendir ki; zenginlik kriteri Türkiye ortalamasının altında.

Otomotivde bir dev Bursa. Dünya çapında tanınmış markaların üretildiği bir şehir Bursa. Bu sektörde istihdam edilen kişi sayısı çok yüksek derecede. O kadar yüksek ki; diğer sektörde istihdam edilen kişi sayısı yetişemiyor.

Böyle bir durum düşünün ve ekonomik krizden en çok etkilenen sektör otomotiv. İnsanın içi “cız” ediyor. Öyle bir durumdu işte Bursa’da yaşanan.

Türkiye’nin en büyük 4’üncü kenti Bursa. 9 AVM’yi bünyesinde barındırıyor.

Ekonomik girdinin en çok olduğu mekânlar arasına giriyor bu 9 AVM. Bu durum ise, Türkiye ortalamasının üstünde.

3 tane 5 yıldızlı otel var Bursa’da. Türkiye ortalamasının üstünde olan başka bir kriter de bu.

Günümüzde en önemli kriterlerin başında eğitim geliyor şüphesiz. Okumuş insan farklıdır denir halk arasında da zaten. Bunun önemini halk bilir…

Dünya üzerinde de bu yaklaşım her zaman kabul görmüştür. Bursa halkının üzerinde göz gezdirmek gerekir ise; okur-yazar oranı %92 ve 10 yetişkinden biri de üniversite mezunu. Derinliklerine doğru inecek olursak, artık tüm sektörlerde gelişme göstermiş şirketler, mezuniyet derecesi yüksek personel alımlarına önem veriyor. Bu ise; ister istemez halk üzerinde ki baskıyı arttırıyor, psikolojik midir bilinmez amaİ deneyimli, birikimli biri olmamız gerekiyor düşüncesi oluşuyor hep kafalarında.

Bursa, Türkiye’mizin en büyük 4’üncü kenti. Bu, kent üzerinde bir sorumluluk yaratıyor. Her alanda önde olması gerektiğini biliyor ve ona göre davranmaya çalışıyor. Bursa, bir otomobil ve yan sanayi kenti. Şehirde bu sektörler, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Son olarak bilgisini aldığım haberde, artık Bursa’da tramvay üretilmeye başlanacağı yönündeydi. Konunun üzerine gittiğimde, gerçeklik payının oluşu beni son derece mutlu etti. Sanayi şehrinin kolları arasına yeni bir kol daha dâhil oluyor ve üretimi gerçekleşen parça sayısı artıyordu. Bu durumda ekonomimize pozitif anlamda etki eden üretim çeşitleniyor ve gücümüz katlanarak devam ediyor.

Türk erkeğinin en çok ilgilendiği spor dalının futbol olduğu aşikâr. Büyük bir kitle televizyon başına geçerek, bizim için doyumsuz bir zevki oluşturan 2 takımın mücadelesini izliyor. Büyük bir keyif… Son şampiyonda, Bursa kentini süper ligte temsil eden Bursaspor oldu. Ekonomik anlamdan baktığımızda özellikle kente büyük bir katkı sağlayacaktır. Bunun dışında Avrupa kupalarında da mücadele edeceği düşünülürse sadece kente değil Türkiye ekonomisine güçlü döviz girdisi sağlayacaktır.

Bursa kentinin, genel anlamda ki ekonomik görüntüsü işte bu şekilde.

Ahmet Eren

 

Paylaş


     Ahmet Eren’in Eski Yazıları

Online dergiler Online dergiler