Bölgesinde Lider Ülke - Ahmet Eren | Makaleler - Temmuz & Ağustos 2011

Administrator tarafından yazıldı. Aktif .

BÖLGESİNDE LİDER ÜLKE

Güney Kıbrıs Rum Kesiminin askeri alanında, konteynırlarda bulunan mühimmatın yüksek sıcaklığa dayanamayarak infilak etmesi sonucunda, Güney Kıbrıs’ın elektrik ihtiyacını karşılayan santral devre dışı kaldı. Bölgede yaşayanlar, sürekli elektrik kesintilerine maruz kalarak yaşamlarını sürdürüyor. Avrupa Birliği içerisinde bulunan Yunanistan’a, yardım eli uzatan diğer Avrupa Birliği mensubu ülkeler, Yunanistan’ın uzantısı olan Güney Kıbrıs’a elektrik yardımı edeceklerini açıkladılar. Sonrasında ise Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’n de bulunan elektrik santralinden Rum tarafına hat üzerinden elektrik ihraç edebileceklerini açıkladı. Ancak bu duruma Rum tarafı temkinli yaklaşıyor. Zira, gurur meselesi yapmış durumdalar. Parlemento da bu konu konuşuluyor, tartışılıyor. Hatta, papazlarından biri çıkmış Türk tarafından elektrik alınması caiz değildir diyor.

Şu an ise; Türk tarafında faaliyet gösteren AKSA Enerji, Rum tarafına hat üzerinden elektrik ihraç etmeye başladı.

Yaşanan bu gelişmeler, Yunanistan başkanlığında tüm Avrupa Birliğini rahatsız ediyor. Avrupa Birliği, Yunanistan’ı kurtarmak için planlar yapıyor, yardım ellerini uzatıyor. Son olarak Avrupa Birliği fonlarıyla ağır borç altında bulunan Yunanistan’ı kurtarma planı oldu. Yunanistan’ın Avrupa Birliği parasına erişim kolaylığı var. Bu yolla Yunanistan’ın borcunu bankalara yükleyecekler. 2013 sonuna kadar Avrupa Birliği ortak bütçesinden Yunanistan’a ayrılan 20,4 milyar avroyu erken ödeyeceklerini söyleyerek Yunanistan’ın finansman ihtiyacını hafifletmeyi hedefliyorlar. Yıllardır Avrupa Birliğinden en çok faydalanan ülke Yunanistan.

Peki sürekli olumsuz senaryolarla karşılaşılan bu durum ne zaman sona erecek?

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ekonomik raporlarına bakıldığında iç açıcı bir tabloyla karşılaşamıyoruz. En dik duran ülke Almanya. Yunanistan borç batağının içinde. Her gün İspanya’da kemer sıkma politikalarına karşı protesto gösterileri düzenleniyor. İrlanda ekonomik krizle boğuşuyor. İrlanda’nın bütçe açığı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın %32’sine ulaştı. Avrupa Birliği ekonomisine yük olmaması için bu oranı %3'lere kadar çekmesi gerekiyor. İrlanda’nın uluslar arası bir yardıma muhtaç olduğu görülüyor. Bu yardımın büyüklüğü ise, 48 milyar avro olarak ölçülüyor. Ekonominin 2011 yılında %0,8 daralması öngörülüyor. İşsizlik %13,6’ya ulaşmış durumda. Öte yandan İngiltere ve Portekiz, ekonomik batakta bulunan bu ülkelere katılacak olan ülkeler arasında gösteriliyor.

Almanya başbakanı Angela Merkel, ortada zaten kurtarma paketinin olmasına rağmen, yeni bir ekonomik kurtarma paketinin hazırlanması gerektiği yönündeki açıklamasının ardından piyasayı olumsuz gördüklerini açıkça ortaya koyuyor.

Türkiye, 2011 yılının ilk çeyreğinde dünyada en büyük büyüme hızını yakalayan ülke oldu. Türkiye ekonomisi 2011 yılının ilk 3 ayında %11’lik bir büyüme yakaladı. Dünya da başka, 2 haneli büyüme oranını yakalayan ülke yok. 2010 yılına kadar ortalama büyüme hızımız %5 bu büyüme oranı bize yetmez. Her yıl 750 bin kişi istihdam nüfusuna giriyor. Bu nüfusu istihdam edebilmek için en az %7’lik büyüme rakamlarına ulaşmamız gerekiyor. Türkiye, 41 yıl sonra ilk kez bütçe fazlası verdiğini açıkladı, bütçe fazlası Ocak-Haziran döneminde 2,9 milyar lira oldu.

Ekonomi fazla mı ısınıyor?

2008 yılından beri genel bunalım içerisinde bulunan dünya, yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Ülkemiz ithalata bağlı büyüme ile genişliyor. Bu ithalata bağlı büyüme önümüzdeki 10 yıl içerisinde sonlandırılmadığı takdirde, yeniden patlak verecek bir global kriz, ciddi zarar verir. Yakalamış olduğumuz bu rekor büyümeler yerini küçülmelere bırakır. Ancak; senaryo bu kadar kötü değil. Çünkü; ithalat kalemlerinin en büyüklerinden biri enerji. Enerji ithal eden ülke konumundayız. Geleceğe yönelik atılan adımlar arasında enerjiye ayrılan pay, enerji ithalatımızı oldukça gerilere atacak. Diğer yandan savunma sanayisine yapılan yatırımlar sonrasında, yerli uçak, yerli silah, yerli tank yapımları başladı. Bu aşama sonrasında, ithal edilen savunma sanayisine ait mühimmatlar kalemi ortadan kalkacak. İhraç kalemlerinin, komşularla sıfır sorun politikasıyla artması, dünyanın 4 bir yanına giderek, o bölgelerdeki iş adamlarını Türkiye’de yatırıma çağırmak, ülkede faaliyet gösteren iş kolları çeşitliliğinin artmasına yol açacak gelişmeler ihracat rakamlarımızı yükseltiyor. Sanayi üretim endeksine bakıldığında sürekli artan bir grafik, ekonomimizin aşırı ısındığına işaret ettiğini doğrulamıyor. İthalattaki bu artışın önü kesilecek. İthalat artışının ana nedenini yukarıda belirttik. Bu kalemleri, Türkiye üretmeye başladı. Bundan sonrası ihracat.

Çevre ülkelerimizde yaşanan gerek siyasi olaylar, gerekse ekonomik krizlerden olumsuz etkilenmeyerek ekonomik açıdan doğru yolda ilerliyoruz…

Ahmet Eren

Paylaş


     Ahmet Eren’in Eski Yazıları

    

Online dergiler Online dergiler