Röportaj: "Neden Geldim İstanbul Hukuk'a?" - Said Doğrul | Manşet - Haziran 2011

Administrator tarafından yazıldı. Aktif .

NEDEN GELDİM İSTANBUL HUKUK’A?

Zihnin karanlık koridorlarında çeperi çiğnenmemiş, derisi dişlenmemiş ve içeriği işlenmemiş fikirler uçuşur. Kalemin ucuna konmadıkça hamlaşır, hamuru yoğrulmadıkça hasifleşir. Dudaklara değmez veya defterlere dokunmazsa, bilinçaltının derin sularına dökülür; dibi görünmeyen unutkanlık denizinde boğulur.

Final haftasının kapı önüne bıraktığı yumurta sepeti, fakülteye yönelik naciz ve nazenin aforizmaların sayısını artırdı. Kalınlığıyla kas yaptıran hukuk kitaplarını, kütüphanede yastık olarak kullanırken akla düşmüş onlarca tespit, havuzlu bahçede hoş bir seda bırakamadan yitiyor.

Aşağıda yer alan gözlemler, farklı bakış açılarıyla İÜHF’nin hikâyesi. “İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi sence nasıl bir yer?” diyerek uzatılan mikrofona verilmiş cevaplar. İhtiva ettiği tespit ve tenkitlerle, fakülte bürokrasisinin köhne ve kesif hantallığında buğulanmış camlara yazılan birkaç cümle.

İstemsizce kafa sallayacağınız bu satırlar, sizi acı acı gülümsetiyorsa; altı sayfa çarşaf kağıt doldurup '0' almış, muazzam bir mimariye sahip hukuk kütüphanesinde uyuyakalmış veya yemyeşil kampüs çimlerine uzanırken birdenbire açılan fıskiyelerden ötürü ıslanmış olabilirsiniz.

Keyif almanız dileğiyle…

***

Burada benim söylediklerim doktrin, sizin söyledikleriniz saçmalıktır.

Prof. Dr. Semih Gemalmaz

*

İÜHF, tuzun biberin fazla konduğu mercimek çorbası gibidir. Çorbanın kalitesine laf eden çarpılır; ama bize çektirilen azap da fazla konmuş tuz ve biber gibi. Tabi çektiğimiz bu azap, bu çile işin tuzu biberi. (:

Hakan Arslanbay

*

1-Okulda gözüme çarpan ve beni rahatsız eden öncelikle muazzam bir kapıdan girip de kapının üzerinde ne yazdığını birçok öğrencinin bilmemesi. Ayrıca öyle bir yapının üzerinde ''darülfünun'' yerine ''üniversite'' yazması.
2-Kapıda x-ray cihazından geçerek okula girmek. Tabi bu konuda öğrencilerin de suçu yok değil.
3-Sınavların bu kadar geç bitmesi.
4-Kaç yüz yıl kullanılan Osmanlı Hukukuna bu kadar önem verilmesi.
5-Kalabalık sebebiyle öğrencilerin iletişim sorunu yaşaması ve yeterince diyalogun olmaması. Okulda yeterince asistan varsa eğer her yirmi ve ya otuz öğrenciye bir asistan düşecek şekilde toplantı yapılabilir. Proje çalışılabilir. Belki o zaman Avrupa’dan gelen 200 milyon hibenin 150 milyon lirasını geri ödememiş ve öğrencilere kullandırmış oluruz.
6-Okul kendi öğrencilerini mezunlarına yönlendirip yazın veya okul henüz başlamışken staj imkânı sağlamalı, aracı olmalı.

Hakan Dönmez

*

İÜHF, lise sıralarındayken hayalleri süsleyen, o görkemli kapının ardını görene kadar insanı büyüleyen, sonrasında ise her geçen dönem insanın sırtına bir borç daha yükleyip, dönemleri temerrüde düşmeden geçebilmek için mücadeleye sürükleyen, anti-sosyalliğinden yakındığım not sisteminin değişim hızına yetişemediğim kaliteli öğrencilerin ve hocaların arasında kendimi şanslı hissettiğim nadide okul.:)

Betül Bekar

*

Hukuk Fakültesi çok heyecan verici bir yer, herhangi bir dersten son dakikada kalabiliyorsun. :)

Tansu Kaçmaz

*

Aslında dört mevsim gibi bir üniversitemiz var; ancak en geç kapanan üniversite olmamız dolayısıyla bizim aklımızda kalan tek mevsim: yaz... Yaz demişken sınavlarda yazmaktan kolunuzun koptuğu ve sonucunda ancak 0-40 arası bir not aldığınız tek üniversite de İstanbul Üniversitesidir.

Semih Doğan

*

İÜHF'ye Roma Hukukuna karşı doldurulmuş olarak gelen öğrencilerden biri de benim evet! 'Dışı seni içi beni yakar', 'içine girmeden bilemezsin' gibi sözlerin aslında ne kadar manalı olduğunu; benim gibi garantici bir insansanız sınavlardan önce sabahlasanız dahi hiçbir şeyin garantisinin olmadığını öğreten bir yer İÜHF. Bitirene kadar yüzlerimizi solduran bu okulun bitirdikten sonra yüzlerimizi güldüreceğine inanıyorum.

Ezgi Aksoy 

*

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, zeki, mantığı iyi çalışan, muhakeme yeteneği kuvvetli ve çalışkan insanların gelmesi gereken bir yer. Burada size safi bilgiler verilmez. Hukukçu bakışının nasıl olması gerektiği anlatılır. İyi bir hukukçunun gelmesi gereken seviye belirlenir. Fakat o seviyeye gelmek için bol okuma ve çalışma yapmanız gerekir.

Alper Tanrıverdi

*

Henüz 1. sınıfı bitirdiğimden emin değilim, henüz final sonuçlarım açıklanmadı, henüz bu sebeple tatile adapte olamadım… Daha bir sürü ‘henüz’ ile başlayacağım cümle kurabilirim İÜHF’ye dair. Ama ‘henüz’lerimin yanında “iyi ki..” dediğim zamanlar da oldu .Bir sürü yeni insan hepsi ülkenin farklı yerlerinden gelmiş, bir sürü farklı bakış açısı, okula adapte olmamı sağlayan bir suru güleryüzlü geleceğin hukukçusu, 400 kişiyle bir arada dersi anlama çabası ve hep birlik ve beraberlik… İşte bu sebeplerle de iyi ki Hukuk, iyi ki İstanbul Üniversitesi...

Pelin Bayraktar

*

Geçirdiğim bir yıla dayanarak şunu söyleyebilirim ki, bence İstanbul Hukuk'ta okumak ilk bulduğun havuz manzaralı banka çöküp, yazın sıcağında sınavlara gelmek zorunda kalacağını bile bile, bütün yıl sadece fıskiyenin çalışmasını beklemek.

Ayşe Balkar

*

İÜHF; adı da en az kapısı kadar heybetli bir okul. İnsanlarda fena halde hayranlık ve korku uyandırıyor bence, bila istisna orijinal tepkiler alıyorsunuz burada okuduğunuzu söylediğinizde. Çok farklı mizaçlara sahip insanlar var bir kere. Akışında böyle işler,"Her şey kontrol altında" duygunuz sıfırlanabiliyor bazen. Bir de zemin amfileri Half Life dehlizleri gibi, insanı ürkütüyor canım… Amfi demişken; amfi odaklı falan değil, havuzlu bahçe odaklı öğrenci cemaati. (:

Elif Bekar

*

İÜHF geçme notunun 45 olduğu bir finalden 44 Aldığında üzüntüden mi şaşıramadığını yoksa şaşkınlıktan mı üzülemediğini kestiremeyip, ikisinden de vazgeçmektir.

Emir Türker

*

 

Edindiğim izlenim kadarıyla İÜHF dendiğinde insanların aklına ister istemez ciddi bir yer geliyor. Sanki bu fakültede herkes birbirine kanundan, anayasadan, doktrinden atıfta bulunarak hukuki meseleler tartışıyormuş gibi düşünülüyor. Oysaki okula girdiğinizde, özellikle de havuzlu bahçenin cimlerine şöyle bir serildiğinizde sohbetlerin ne kadar tatlı olduğunu görüyorsunuz. Fakülte öğrencileri hem dolu dolu eğlencesini yasayan hem de çevresine duyarlı öğrenciler. Yeri geldiğinde siyaset, yeri geldiğinde hukuk tartışan, yeri geldiğinde ise eğlencenin her turlusunu eyleme dökebilen öğrencileriyle İÜHF son derece seviyeli bir ortama sahip.

Tuğçe Funda Korkmaz

*

Neden geldim İstanbul Hukuk'a?

Benhur Harun Akgün

 

Düzenleyen: Said Dogrul

 

Paylaş


     Said Doğrul’un Eski Yazıları

Online dergiler Online dergiler