Eğitim Sistem(sizliğ)imiz | Musa Kama

İskele Editörü tarafından yazıldı. Aktif .

EĞİTİM SİSTEM-SİZLİĞ-İMİZ

Sistemsizliğin adeta bir ilke haline getirildiği bir eğitim sistemimiz var hali hazırda. Her an yeni bir sistem arayışındayız. Daha yeni yapılmış bir değişikliğin ne getirdiği anlaşılamadan bir yenisi için çalışmalar başlıyor. Belki bu sorunu daha da genelleyebiliriz.  Eğitim sisteminin sahip olduğu bu sorun doğal bir şekilde diğer sistemleri de etkileyecektir en azından.

Teknik ve bilimsel gelişmelerin inanılmaz bir süratle olduğu bir dönemde şüphesiz eğitim sistemi de çeşitli değişiklerle geliştirilecektir. Bunun olmaması bir sorun olur. Ama eğitim sisteminin çeşitli parçalarında veya genelinde bu kadar sık aralıklarla değişiklik yapıyor olması bu durumla açıklanamaz.

Orta öğretime geçiş konusunda şu ana kadar kaç sistem denendi tam olarak bilmiyorum ama yakın dönem için üç sistem var hatırımda. Üniversitelere giriş için ise mesela benim lise öğrenimime başladığım sene değiştirilen sistem ben mezun olduktan sonra bir kez daha değişmişti. Liselerin 4 seneye çıkarılması, anaokulunun kademeli olarak zorunlu hale getirileceğinin söylenmesi falan da bu dönemlere denk geliyor.

Şimdilerde ise zorunlu eğitimin süresinin uzatılması ancak üç basamaklı bir yapı ile uygulanması gibi bir yol benimsenecek. Bu kadar yoğun değişiklik gayretinin hangi mülahazalar ile gerçekleştirildiğinin insanlarının zihninde çeşitli cevapları var. En ideal cevap olarak, eğitim sistemimizin geliştirilmesi olarak algılasak bile bunun uygulama yolu bu tarz olduğu sürece, her gelen yeni iktidar veya yönetici kendi bildiği doğrular çerçevesinde yeni bir sistem getirecekse, ortaya çok da iç açıcı bir tablo çıkmıyor.

Aslında bu ülke de birçok şey bu şekilde giderken yani bir şekilde bir sistem kurulur velev ki bu sistem bir sorun çıkarırsa o soruna yönelik değişiklikler yapılır mantalitesi bu kadar yaygınken çok garipsenecek bir durum değil. Bununla birlikte bir çocuğun üzerinde deney yapılan bir kobaymış gibi bu kadar çok şeye maruz kalması da kabul edilebilir değil. Her ne kadar bu değişiklikler o çocukların iyiliği düşünülerek yapılıyor olsa bile!

Musa Kama

Paylaş

Yazar Hakkında

İskele Editörü

Online dergiler Online dergiler