Zeytin Dalı | Nermin Uyan

İskele Editörü tarafından yazıldı. Aktif .

 

ZEYTİN DALI

Beklenen sevgili gibi bütün kalpleri aydınlatan, içimizi sımsıkı saran bir heyecan gibi kapımızı çalan, gözlerimizi kamaştıran ışık, ruhlarımızı arındıran bir vakittir Ramazan. Bizi şefkatiyle kucaklayan, İslam âlemi için Rabb’imizden en güzel hediye bu ay. Kendimizi bulma çabamız ve unuttuklarımızı hatırlatan, kalplerimize dokunan ayların Sultanı Ramazan.

Ramazandan kasıt açlık değil, açın halinden anlamaktır bir nevi. Toplumun vicdanına dem vurmaktır. Tam da dünyada tüm kötülüklerin yayıldığı bir vakitte, yani en çok ihtiyacımız olan zamanda.

Yapılan zulmün haddi hesabı yoktur baktığımızda. Her yerde aynı durum; güçlü olan güçsüzü ezip geçiyor. “Merhamet “ kelimesi artık sadece kitaplarda yer alıyor.”İnsanlık öldü” deyimi tam da yerini buluyorken bizim için kurtarıcı bir ayda değil miyiz? Yapılan haksızlığa karşı sessiz kalmakta yapmaktan farklı sayılmazken yeterince sessiz kalmadık mı?

Duyarsızlaşma”  terimini yaşayarak öğreniyoruz. Biz ki ağlayan bir çocuk gördüğümüzde yüreğimiz sızlarken, ne yaptıkta kalbimize söz geçiremez hale geldik diye düşünmüyor değilim. Filistin ağlarken, Çeçenler susturulurken, Somali açlıkla mücadele ederken ve İslam ülkeleri kargaşa içindeyken sırtımızı dönmek unutturmuyor yaşananları. Ama vicdanı rahatsız olan bizler için yeni bir zeytin dalı uzatmadı mı Ramazan?

Hepimize düşen “komşusu açken tok yatan bizden değildir” düsturuyla hareket etmek ve bunu sadece maddi açlıkla ölçmeyip hayatımıza işlemek olmalıdır. Bu mübarek ayın öğrettiği de açlık değil; kardeşliktir, paylaşmaktır. Ortak bir vicdana sahip olmak daha yaşanılası bir dünya için elimizi taşın altına koymaktır…

Nermin Uyan

Paylaş


     Nermin Uyan'ın Eski Yazıları

Yazar Hakkında

İskele Editörü

Online dergiler Online dergiler