Dikkat!

Tolga Gündoğan tarafından yazıldı. Aktif .

Bu ülkede doğru düzgün iş yapacağın bir yere gelmek neden hep torpilden geçer? Kendi yakın arkadaşlarıyla ve yakın ideolojiye sahip insanlarla etrafını doldurup daha istikrarlı çalışma yalanları neden söylenir?

Ülkenin kimin olduğu tartışması alttan alttan sürerken torpilleşmek bunun en önemli ve etkin aracı konumundadır. Birilerine göre bu ülke birilerine bırakılamazdı, bırakılmadı da. Bitmek tükenmek bilmeyen güç isteği kargaşayı, kavgayı, karşıtlığı körükledi de körükledi. Herkes kendince haklıydı. Onlar bu vatanın asıl sahipleriydi ve yalnız onlar kalana kadar her şey mubahtı. Birbirleriyle olan mücadeleleri karşı taraftan olsun olmasın herkese cephe almayı gerekli kıldı. Artık önemli olan ne kadar faydalı olduğu değil, ne kadar bağımlı olduğuydu. Bürokrasinin üstünde çatışmalar sonucu vatandaşların uzun uğraş dedikleri kağıt bürokrasisi, bunun yanın da hiçbir şey kaldı. Devletin kurumları işlemez hale geldi. Yargı’ya dahi sıçrayan bu çatışma işlemleri olanaksız hale getirdi. Bu ülkede birisi bir mevki makam sahibi olacaksa o benim tarafından olsun anlayışı kadrolaşma denilen şeyi meydana getirdi. Halkın sorunları ya da insanların sebepsiz yere ölmeleri konumlarını kaybetmekten daha fazla korkutmuyor ve ilgisini çekmiyor devlet büyüklerinin. Kendilerini sağlama alma anlayışı felakete sürüklüyor ülkeyi.

En tuhafı da bu işi dindarız diyenlerin de yapması. Onların inancına göre katıksız günahtır kul hakkı, telafisi de yoktur. Ama etraflarına yakınlarını doldurma çabaları ağır bastı inançlarına ve dini kullanmaktan öte geçemediler. Torpil’i herkes yapıyor diye bunu meşrulaştırma için de olanların gafleti, torpil mekanizmasını kullananlardan daha çok suçlu hale getirmedi mi o insanları. Verilen destekten çok susulan her olay onları daha da güçlendirdi ve önü alınmaz bir hukuksuzluğa yol açtı. Daha büyük haksızlık var mıdır, işin ehli yerine çıkarlarını destekleyen insanları desteklemekten. Ülke neden bu halde diyoruz, yeteri kadar açık değil mi. Çünkü işini bilen ve ülkesini seven insan olması gereken yerde değil. Biz de buna susarak onay verdik, kimsenin kimseye bağırmaya hakkı yok. Bunlar olurken kim neredeydi, belki onlarda birilerini yanlarına almanın rahatlığı için de evlerinde oturuyorlardı.

Devrin değişmesi ile daha batıcı gelen bir kelimeye geçiş: Referans. İsmi değiştirmek hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. İlginç olan devletlerin son zamanlarında yıkılmasına sebebiyet veren bu adam kayırmacılığın bu kadar genç bir ülke de, bu kadar erken çıktığıdır. Devlet anlayışını bu sistem üzerine kurmak kimseye yarar sağlamayacaktır. Demokratik olmasa da seçimlerin olması iktidarı değiştirmeye yeterlidir, en azından şimdilik. Sizden sonra yerinize gelecek olanlar lehe olanı aleyhe çevirecektir. Bundan da en çok vatandaş etkilenir, zaten o da kimsenin umurunda değil.

Çocukların oynadığı torpillerin patlaması gibi bu torpilin de kullananın elinde patlamasını umarız.                                                                                                                      

Yazar Hakkında

Tolga Gündoğan

Online dergiler Online dergiler