×

Uyarı

JUser: :_load: 948 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.

Barış Yolunda Bir Milyon Sivil Adım

Aktif .

Bu başlık “ Darbelere Karşı 70 Milyon Adım”  koalisyonun isminden esinlenmiştir. Her gün bir başka darbe planın ortaya çıktığı, andıçların yayımlandığı ve askerler tarafından akla mantığa uymayan demeçlerin verildiği günlerde oluşmuştu  “ Darbelere Karşı 70 Milyon Adım” koalisyonu. Heterojen yapısı itibari ile birçok kesimden insanın vicdanının sesi olmuştu. Eşine az rastlanır bir oluşumdu Cumhuriyet tarihinde. Sol fraksiyonlar ve liberaller de vardı koalisyonun içerisinde muhafazakârlar da. Binlerce kişilik eylemler yürüyüşler düzenlendi.  Bir tanesine ben de katılmıştım İstiklal caddesinde. Pembe renkli dövizlerde “ Dur de !”  yazıyordu.  “Darbelere karşı dur de “ diye slogan atıyorduk.  En içten attığım slogan ise “ Çeneni kapa Başbuğ” idi. Bir ülkenin Genel Kurmay Başkanına o ülkenin en politik ve en ünlü meydanında çeneni kapa diye bağırabilmek benim en içten sivil toplumun gücünü hissetmemi sağlamıştı. 90’lara hatta 2000’li yıllara kadar sağlıklı ve gelişmiş bir sivil toplum kültürüne sahip olamayan ülkemizde evrimleşen yeni ve demokratik bir sivil toplumun belirtilerinden bir tanesidir “ Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu”.

Bu koalisyonun en hoşuma giden başka bir yanı ise biz hiçbir zaman 70 milyon olamaması, 50 milyon veya 25 milyon da olamamasına rağmen 70 milyonu etkilemiş bir oluşum olmasıdır. Evet, belki yapılan etkinlikleri televizyonda seyrettikleri ya da gazetede okudukları zaman yüreğiyle bu koalisyonu destekleyen milyonlar vardı ama tüm aktivizmi ile bu harekete katılanların ben 1 milyonu aşacağı kanaatinde değilim. Ama bu olmuşuz bir şey değil tam tersine, bu 1 milyon kişi politik olarak aktif hale getirdiğiniz zaman 70 milyon insanı etkileyebileceğinizi gösterir.

Şuan itibari ile Kürt sorununda barışa giden bu kritik yolda ihtiyacımız olan en önemli şeylerden bir tanesi de her anlamda barışın sağlanabilmesi için dil birliği yapacak, ortak hareket edecek, politik olarak aktif hale gelmiş 1 milyon sivil toplumcu veya aktivist. Çünkü önümüzdeki dönem çok kritik... Yüzlerce bordo klavyelilerin olduğu , “ elime silah verseler dağa çıkıp, onların… “ diyebilecek birçok gencinin yanı sıra kendisini akil ve ılımlı sayan ama politize olmuş Kürt hareketinin herhangi bir emsalini gördüğünde “ bu kadarda olmaz ki… Binlerce şehidimize yazık… İhanetin de bu kadarı! “  diyebilecek, kendisini bu ülkenin gerçek sahibi zanneden “ vatandaşların” olduğu bir ülkedeyiz. Bu süreçte us sınırlarını aşan daha birçok faşistçe söylem duyacağız.  Seslerinin çok çıkacağı dönemler olacak.  Kan siyaseti yapılacak. İşte tüm bu faşist sesleri bastıracak, tüm gelişmelerin veya açılımların toplum nezdinde sindirilmesini ve kabullenilmesini sağlayacak en önemli güç sivil toplumun gücü olacaktır. Az önce de belirttiğim gibi bunun için barış yolunda yürüyecek 1 milyon kararlı sivil adım yeterli.

Bu dönem içerisinde barıştan korkup savaş isteyenlerin,  barışa cesaret edebilenlerin iradesi karşında ne kadar güçsüz ve çaresiz kalacağını hep birlikte göreceğimizi umuyorum. Sizi de bu 1 milyon insanın içerisine dâhil olmaya davet ediyorum.

Online dergiler Online dergiler